Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Μαθήματα «καπελώματος» και παραπληροφόρησης … Συνέχεια

Μετά την προσπάθεια οικειοποίησης έργων της δικής μας διοίκησης, το σήριαλ του «όλα δικά μας» συνεχίζεται.

Για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι του Δήμου μας «πληροφορήθηκαν» από τα δελτία τύπου του Δήμου ότι σύσσωμο το Δημοτικό μας συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου για τις επερχόμενες συνενώσεις στα πλαίσια εφαρμογής του Καποδίστρια 2.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Μάρκελλος είχε κατηγορήσει τον κ. Γκιώνη για φασίζουσα νοοτροπία και για εφαρμογή «χουντικών μεθόδων» με αφορμή συγκεκριμένες του συμπεριφορές, που έχουν εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Tο πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ., αλλά και εκείνοι που παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση από την τηλεόραση τους να σκέφτηκαν ότι κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό.

Λίγες ημέρες αργότερα όμως, ακριβώς οι ίδιες οι πρακτικές της Δημοτικής αρχής του κ. Γκιώνη πείθουν ότι τα παραπάνω λόγια του κ. Μάρκελλου έχουν σημαντικά στοιχεία αλήθειας.

Η Δημοτική αρχή, λοιπόν, χωρίς καμία ντροπή και ενώ επί μακρόν αδιαφορούσε, παρά τις αιτιάσεις μας, για τη συζήτηση του καυτού θέματος του Καποδίστρια 2 μας ανάγκασε στο τέλος να θέσουμε με δική μας πρωτοβουλία το θέμα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 29/10/2009.

Ο ίδιος έκανα την εισήγηση στο Δ.Σ. εκ μέρους των μελών που υπέγραψαν την αίτηση συζήτησης. Με επιχειρήματα εισηγήθηκα την μη συνένωση σε έναν Δήμο με την Κόρινθο, ενώ παράλληλα δικαιολόγησα την αποδοχή συνένωσης με τον δήμο Αγ. Θεοδώρων. Απόσπασμα της εισήγησης αυτής πιθανόν να παρακολουθήσατε σε προηγούμενη μου ανάρτηση. Εισήγηση σχετική έκανε και ο Δήμαρχος. Το αποφασιστικό τελικά διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Εν τούτοις έκπληκτοι διαβάσαμε την άλλη ημέρα στις εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους «τα κατορθώματα» του Δημάρχου. Ότι όλοι εμείς δηλαδή, αποδεχτήκαμε και ψηφίσαμε την πρόταση του, που δεν ήταν άλλη παρά αυτή που είχαμε εισηγηθεί εμείς.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. Τι να πει κανείς; Τα έγραψα και στην ανάρτηση της 31/10/2009 και τα κατήγγειλα και στη συνεδρίαση της 12/11/2009. Πιστεύετε μήπως ότι τους νοιάζει;

Νομίζω, αγαπητοί φίλοι ότι είτε πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτή την τακτική, είτε να μην πιστεύουμε τίποτα πλέον. Τα ίδια άλλωστε έκαναν και με άλλα θέματα, όπως πρόσφατα αυτό του Προαστιακού που ενώ δεν ψήφισαν να μπει στην πόλη, δήλωναν στις εφημερίδες την επομένη πόσο πολύ τελικά τον θέλουν!

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από σχετική μου ομιλία μου στο Δημοτικό συμβούλιο της 12/11/2009:



Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ανοικτή επιστολή στις Δημότισσες και τους Δημότες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


Λουτράκι, Οκτώβριος 2009

Αγαπητοί, συνδημότισσες και συνδημότες. Φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών ετών από τις Δημοτικές εκλογές του 2006, επικοινωνώ μαζί σας, για κάποιες κοινές διαπιστώσεις. Τα τρία αυτά χρόνια συνέβησαν πολλά.

α) Αποδείχτηκε ότι ο κ. Γκιώνης και η «Παρέμβαση», όχι μόνο δεν ήταν έτοιμοι να διοικήσουν, αλλά είναι και κοινά παραδεκτό ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν.

β) Κατέρρευσαν τα ψέματα για «χρεοκοπημένο» Δήμο, για «μαύρες τρύπες» και «αμαρτωλή» διαχείριση των οικονομικών επί της δικής μας διοίκησης. Οι ορκωτοί λογιστές και ο οικονομικός σύμβουλος που έκαναν ελέγχους για την διαχείριση επί των ημερών μας, χαρακτήρισαν το Δήμο «πρότυπο και κερδοφόρο», ενώ δήλωσαν ότι «σπάνια βρίσκει κανείς τέτοιους Δήμους στην Ελλάδα». Τονίζεται, μάλιστα, ότι το Δεκέμβριο του 2006 παραδώσαμε ταμείο 6.000.000 € στη σημερινή δημοτική αρχή. Πραγματικό ξεσκόνισμα από ελέγχους στο Δήμο και στις επιχειρήσεις του έκανε και το Υπουργείο Εθν. Οικονομίας. Τα πορίσματα, βέβαια, ήταν απαλλακτικά. Αναγκάσαμε τον κ. Δήμαρχο να παραδεχθεί, ότι τα κρατούσε επί μήνες στα συρτάρια του, χωρίς να τα ανακοινώνει! Μέχρι και σύμβουλοι του τον πίεσαν να μας ζητήσει συγνώμη για τις συκοφαντίες που διέδιδε προεκλογικά εις βάρος μας, αλλά εις μάτην. Αντιλαμβάνεται πλέον καθένας το μέγεθος του πολιτικού «ήθους», αλλά και το πολιτικό «ράπισμα» που δέχθηκαν ο κ. Δήμαρχος και κάποιοι συνεργάτες του, για όσα προεκλογικά ψέματα διέδιδαν.

γ) Αποτελούν «Μαγική Εικόνα» και χαρακτηρίζονται «Παραμύθια της Χαλιμάς» τα προεκλογικά συνθήματα, οι όρκοι και οι υποσχέσεις. Πλήρης η ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Η αξιοπιστία είναι άγνωστη λέξη. Το προεκλογικό πρόγραμμα «διακοσμητικό στοιχείο». Δεν πρέπει να το θυμούνται.

Ανοίξτε το να δείτε τι έταζαν και τι κάνουν. Ας το δουν και οι ίδιοι.

-ας εξηγήσουν γιατί ενώ το 2006, η μη κατασκευή του έργου της Μαρίνας ήταν ο πυλώνας της προεκλογικών και αντιπολιτευτικών επιθέσεων εναντίον μας, όταν έγιναν διοίκηση, όχι μόνο μεθόδευαν με διάφορα «τερτίπια» συνεχείς καθυστερήσεις, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι, αλλά ζητούσαν και αλλαγή του έργου

-ας πουν τι έκαναν για το μουσείο της Περαχώρας

-ας πουν γιατί το υδροθεραπευτήριο που ξεκινήσαμε το 2006 θα κοστίσει 3, 000 000 € επί πλέον, ενώ το κατασκευάζουν κατά 804 τετρ.μ. μικρότερο

-ας πουν ποιος ο λόγος που το κολυμβητήριο κοστίζει 2,850 000 € περισσότερο (άλλα δύο θα φτιάχναμε) και γιατί συμμετείχαν τελικά στον διαγωνισμό μόνο 3 από τους 53 εργολάβους που ενδιαφέρθηκαν

-ας πουν για τα επιπλέον 255.000 € λόγω ζημιών κατά την κατασκευή στο λιμάνι.

- για τους φοίνικες της εισόδου του Λουτρακίου και τα 80.000 € που έδωσαν χαριστικά στον προμηθευτή τους

-για την αγωνία τους πώς να φέρουν τον δεματοποιητή και τα σκουπίδια όλης της Ανατολικής Κορινθίας στο Δήμο μας

-τι έκαναν για τον Προαστιακό,

- γιατί απαξίωσαν το συνεδριακό κέντρο,

-ας πουν με ποίο δικαίωμα παίρνει ο κ. Δήμαρχος από το ταμείο της εταιρεία 150 000 € χωρίς να το γνωρίζει κανείς,

-πώς διορίζει στον Δήμο και τις επιχειρήσεις, τους κουμπάρους του και όσους βοηθούς είχε στην επιχείρηση του, ενώ στο πρόγραμμα μιλούσε για καταπολέμηση της ανεργίας «όχι με δέσμιους δημότες ολιγόμηνων συμβάσεων»,

-γιατί στενός συγγενής του Δημάρχου κόστισε στη Δ.Α.Ε.Τ. 4.600 € το μήνα για δύο χρόνια (112.000€) χωρίς εμπειρίες και τι προσέφερε, αφού τον πρώτο χρόνο δεν εκτελούνταν έργο στο υδροθεραπευτήριο,

-ας πουν γιατί 3 χρόνια δεν έχουν κανένα ιατρό τα Δημοτικά ιατρεία,

-γιατί έκλεισαν το παραδοσιακό καφενείο της τρίτης ηλικίας,

-γιατί έθεσαν το ασθενοφόρο σε ουσιαστικό παροπλισμό,

-γιατί εκπονούν νέο πολεοδομικό σχέδιο, οδηγώντας στο άγνωστο μέλλον την υλοποίηση του σχεδίου στο Λιβαδάκι, την δυνατότητα οικοδόμησης τριώροφου στο κέντρο του Λουτρακίου και τις επεκτάσεις σχεδίων στην Περαχώρα και Λουτράκι; γιατί δεν προχωρούν τις επεκτάσεις σχεδίων στην κ. Βρύση και στον Κάβο Ισθμίας;

-γιατί έχουν έως σήμερα λάβει δύο δάνεια συνολικού ποσού 19.000.000 €, σε αντίθεση με όσα προεκλογικά ορκίζονταν…

-ας πουν τι έγιναν οι υποσχέσεις στους κατοίκους του υδροφόρου ορίζοντα ή οι υποσχέσεις στους «ξένους»,όπως αποκαλούν, όσους διαμένουν σε οικισμούς στις ευρύτερες των σχεδίων περιοχές. Οι δύο ασφαλτοστρώσεις τους έλλειπαν μόνο;

-ας μας πουν τι έκαναν για τα Ίσθμια, την Περαχώρα, τα Πίσια ή το Σχοίνο

-Ας μας πουν… Ας μας πουν…

Ατέλειωτα ερωτήματα, χωρίς απαντήσεις.

Γιατί δεν απαντούν; Γιατί ΕΤΣΙ.

Ο κ. Δήμαρχος συνήθως δεν απαντά και, αν θελήσει, απαντά ό,τι θέλει και όπως θέλει.

Η Διαφάνεια και οι δημοκρατικές διαδικασίες που υπόσχονταν ανύπαρκτες.

Ακολουθούν μια ανερμάτιστη πολιτική χωρίς πυξίδα και χωρίς στόχους.

Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι για τους πολιτικούς η διαδικασία και η ευθύνη των έργων ουσιαστικά εξαντλείται με την δημοπρασία τους και την ανάδειξη του αναδόχου εργολάβου και κατόπιν αυτή μεταφέρεται κυρίως στις τεχνικές υπηρεσίες για την επίβλεψη της ορθής κατασκευής τους. Επιχείρησαν να εξαπατήσουν με διάφορα τερτίπια «βαπτίζοντας» ως «δικά τους» τα έργα που παραδώσαμε, άλλα έτοιμα και άλλα σε εξέλιξη το 2006.

Εμείς το 2006 παραδώσαμε:

α) Έτοιμα ή σε στάδιο παράδοσης τα έργα: Είσοδος Λουτρακίου, Αντικατάσταση δικτύων νερού, Αναπλάσεις και φωτισμός στις γειτονιές Λουτρακίου, Τρίτο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου, Νηπιαγωγείο Λουτρακίου, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Περαχώρας, Νηπιαγωγείο κ. Βρύσης, Παιδικός Σταθμός Λουτρακίου.

β) Σε εξέλιξη τα έργα: Νέο Υδροθεραπευτήριο, Περιφερειακός Λουτρακίου, Δημοτική αγορά, Κόμβος κ. Βρύσης.

γ) Σε διαδικασία δημοπράτησης τα έργα: Κολυμβητήριο, Νέο κοιμητήριο, το Λιμάνι με υπογεγραμμένο συμφωνητικό με τον εργολάβο.

δ) Σε ετοιμότητα τις τιμές για απαλλοτρίωση:

ι) του χώρου που προγραμματίζαμε για parking πίσω από τη Λέσχη Αξ/κών, που κατασκευάσθηκε αργότερα,

ιι) των διαπλατύνσεων των επαρχιακών δρόμων Λουτρακίου- Περαχώρας, Πισίων-Περαχώρας και σε σύνταξη πράξεων απαλλοτριώσεων της διαπλάτυνσης Περαχώρας-Λίμνης Βουλιαγμένης.

ε) Εγκεκριμένα και ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα έργα: Ανακατασκευή ξενοδοχείου Μπω-Ριβάζ, αποπεράτωση Πνευματικού Κέντρου Περαχώρας (ΘΗΣΕΑΣ) και στον Ο.Σ.Κ. κατασκευή νηπιαγωγείου της οδού Οικονόμου.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Και βεβαίως, φίλες και φίλοι, τα έργα ανήκουν μόνο στους Δημότες.

Οι Δημότες άλλωστε γνωρίζουν ποιοι τα διαχειρίστηκαν αυτά τα χρόνια.

Τα έργα με τις διαδικασίες του Δημοσίου δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη.

Μερικά από αυτά (περιφερειακός, υδροθεραπευτήριο, κολυμβητήριο) απαίτησαν ακόμα και χρόνια. Για τους πολιτικούς, όμως, κυρίαρχη σημασία έχει η αναγνώριση της συμβολής τους στην υλοποίηση τους.

Την τελευταία τριετία, από την Παρέμβαση και τον κ. Γκιώνη, επιχειρείται μια συνεχής ξεδιάντροπη προσπάθεια σφετερισμού τους, επειδή η διάσπαση της παράταξης μας στις εκλογές του 2006 μας ανάγκασε να μην τα παραδώσουμε όλα έτοιμα.

Πέρασαν πράγματι τρία χρόνια. Τρία χρόνια αγώνων, ώστε να αποδείξουμε τα προεκλογικά τους ψέματα, τις συκοφαντίες στα «ανώνυμα» έντυπα που πέταγαν τις νύχτες στους δρόμους για τον τάχα «χρεοκοπημένο Δήμο», τον πολιτικό τους «τσαμπουκά», τις «μαγκιές» τους και το «τάξιμο» όλων σε όλους.

Και τα καταφέραμε.

Μείναμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, πιστοί στην εντολή και τον ρόλο που μας αναθέσατε, διαψεύδοντας όσους διέδιδαν τα αντίθετα, για αποχώρηση μας. Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας. Αναθεωρήσαμε πολλά. Παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις. Επιδείξαμε αναμονή και ανοχή. Συναινέσαμε και βοηθήσαμε. Στηρίξαμε προτείνοντας, συμπληρώνοντας και υπερψηφίζοντας τις όποιες θετικές τους προσπάθειες.

Αλλά εις μάτην.

Πού είναι οι δυνατότητες τους; Πού είναι να φέρουν στο φως τις ικανότητες οργάνωσης, αποτελεσματικής διοίκησης με διαφάνεια, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια έναντι όλων; Ποιο είναι το έργο τους;

Ο ευτελισμός σε πανελλαδική εμβέλεια στον Ευαγγελάτο; Η εικόνα υποτέλειας στο casino; Η ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα; Η πολιτική εξαπάτησης με τα δάνεια που έλαβαν; Ή τα ψέματα και οι κοροϊδίες για την μαρίνα;

Ούτε τον τόπο δεν καθαρίζουν. Βρωμίσαμε παντού.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Κοινή είναι η διαπίστωση. Η σελίδα γύρισε, αλλά προς τα πίσω.

Το πείραμα «Γκιώνης» απέτυχε παταγωδώς.

Τώρα έχει ξεκινήσει μια άλλη προσπάθεια, για να μας εμποδίσουν και πάλι.

Κάποιες φωνές, βλέποντας την αποδοχή μας από τους Δημότες να γίνεται ακόμα πλατύτερη, διαμηνύουν, όπου σταθούν και βρεθούν, ότι ήμαστε αρκετά χρόνια στη διοίκηση και γι’ αυτό δεν πρέπει να επανεκλεγούμε. Δεν αντιλαμβάνονται όμως, ότι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα μας.

Η μεγάλη μας εμπειρία είναι η πρόσθετη δύναμη μας.

Η σιγουριά που δίνει εγγύηση στο αύριο.

Εμπειρία απαραίτητη για ένα μεγάλο και δύσκολο Δήμο σαν το δικό μας, ιδιαίτερα τώρα, μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης περί συγχωνεύσεων σε μεγαλύτερους Δήμους από το 2010 στα πλαίσια της εφαρμογής του «Καποδίστρια 2».

Εμείς τους καλούμε όλους σε κοινή πορεία, σε μια συστράτευση δυνάμεων, να δουλέψουμε μαζί και να επαναφέρουμε τον τόπο στην πορεία που του αρμόζει.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Θα είμαστε παρόντες στις Δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2010, διεκδικώντας και πάλι την εμπιστοσύνη σας. Θα είμαστε εδώ, με αναθεωρημένες αντιλήψεις, με πολλούς νέους συνεργάτες, με σταθερές αξίες, χωρίς ρεβανσισμούς, με πυγμή και αξιοπρέπεια, με τις γνώσεις και την εμπειρία μας, αλλά κυρίως, με πολλή, μα πάρα πολλή όρεξη για δουλειά, για να επαναφέρουμε το κύρος και την χαμένη αίγλη του Δήμου. Να πάμε πάλι μπροστά. Και εσείς, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι με τη δική σας δύναμη θα το επιτύχουμε.

Με εκτίμηση,

Παύλος Γ. Παύλου

Δημοτικός σύμβουλος

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης