Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Είσοδος Λουτρακίου - Περιφερειακός Λουτρακίου: 60 χρόνια μετά...

Μόλις προ εβδομάδος τέθηκαν σε λειτουργία και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας οχημάτων, που οδηγούν από και προς τον Ισθμό Λουτρακίου.

Έχουμε, μπροστά στα μάτια μας πλέον, υλοποιημένο σε πράξη, το αποτέλεσμα της μελέτης, που είχαμε αναθέσει στο γραφείο ΄΄Δ.ΓΑΤΣΟΣ & συνεργάτες΄΄ και παραλάβαμε τον Νοέμβριο του 2002.

Έχουμε την υπέροχη
ΕΙΣΟΔΟ της ΠΟΛΗΣ από τον Ισθμό έως και την οδό Αιγαίου, με τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με τον φωτισμό, τα πεζοδρόμια και τον ποδηλατοδρόμο της. Τα δένδρα και το πράσινο εκατέρωθεν των δρόμων και βέβαια ενδιάμεσα την ομολογουμένως καταπληκτική συστοιχία των φοινίκων, πού την τονίζει και την χαρακτηρίζει.

Η είσοδος της πόλης είναι πλέον γεγονός.
Αντάξια μιας τουριστικής πόλης όπως το Λουτράκι.
Αντάξια του κύρους του ονόματος του.
Αντάξια των πολιτών που το κατοικούν ή το επισκέπτονται.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε σε λειτουργία και τον
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ από τον Ισθμό έως τον Αγ. Γεώργιο. Ένα έργο που αναμένεται να επιλύσει πολλά από τα κυκλοφοριακά προβλήματα του κέντρου.

Βεβαίως, υπολείπονται παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση τους, όπως η διαπλάτυνση στο ύψος της βενζίνης AVIN, η τοποθέτηση φαναριών στο συνεδριακό κέντρο και στον κόμβο Αγ.Γεωργίου, η σήμανση για τον έλεγχο της ταχύτητας των αυτοκινήτων, σημάνσεις σε κόμβους κ.α.

Ο όλος σχεδιασμός μας για το έργο, ήδη από το τέλος του 1997, είχε συγκεκριμένους στόχους με κύριο μέλημα την επίτευξη του αρτιότερου έργου με τον οικονομικότερο τρόπο για το Δήμο:

α) Κατασκευή του εντός σχεδίου τμήματος (οδός Αιγαίου-βενζίνη AVIN ) με πόρους του Δήμου.
β) Διεκδίκηση ένταξης του Περιφερειακού (από κλειστό γυμναστήριο-Αγ. Γεώργιο) σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
γ) Χαρακτηρισμός και του υπολοίπου τμήματος (κλειστό γυμναστήριο-Ισθμού) ως επέκταση του Περιφερειακού. Κάτι αναγκαίο για να ληφθεί και για αυτό το κομμάτι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να εξοικονομηθούν Δημοτικά χρήματα.
δ) Είσοδος που να προδιαθέτει τον επισκέπτη ότι εισέρχεται σε Ευρωπαϊκού επιπέδου Λουτρόπολη και παραθεριστικό κέντρο.
Οι στόχοι επετεύχθησαν.

Μετά τις αναγκαίες χρονοβόρες διαδικασίες (μελέτες, περιβαντολογικές άδειες, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, αντικαταστάσεις δικτύων κοινής ωφέλειας, ένταξης στο Γ’ ΚΠΣ κ.α.) οι εργασίες ξεκίνησαν :

1)
ΕΙΣΟΔΟΣ - εντός σχεδίου τμήμα (οδός Αιγαίου-βενζίνη AVIN )
Ανάδειξη εργολάβου για εκτέλεση του έργου:
7/3/2005
Κόστος: 3.424.464€ +ΦΠΑ
Χρηματοδότηση: Πόροι Δήμου

2)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ
Ανάδειξη εργολάβου για εκτέλεση του έργου:
5/6/2006
Κόστος: 8.420.000€ (συμπ/νου ΦΠΑ)
Χρηματοδότηση: Πόροι Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γ’ Κ.Π.Σ.)

Οι διεκδικήσεις και οι συνεχείς πιέσεις μας είχαν κύριο στόχο την Περιφέρεια και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνεχείς παρουσίες, συσκέψεις, μελέτες, αλλά και η ανάδειξη της αναγκαιότητας κατασκευής του έργου, η σθεναρή και ανυποχώρητη στάση μας από το 1997, η πίστη του Νομάρχη κ. Ταγαρά και οι ενέργειες του, συνέβαλλαν ώστε ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ να αποτελεί σήμερα πραγματικότητα.

Στις
25/8/2003 με την αρχική ένταξη του έργου στο ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) υπογράψαμε και την πρώτη προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχία Κορινθίας. Η σύμβαση αυτή επικαιροποιήθηκε αργότερα με την υπ’ αρίθμ. 4/8-2-2006 απόφαση Δημ. Συμβουλίου αφού εντάχθηκε οριστικά στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με την υπ΄ αριθμ. 498/25-1-2006 απόφαση της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση, η υποχρέωση του Δήμου ήταν η εκπόνηση των σχετικών μελετών και οι αποζημιώσεις των παρόδιων ιδιοκτησιών.

Οι ενέργειες μας ήταν άμεσες. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπολόγιζαν το κόστος των αποζημιώσεων άνω των 6 εκ. €. Χρήματα που δεν επιτρέπεται στον Δήμο να τα φυλάσσει για ακαθόριστο διάστημα ώστε να τα διαθέσει όταν απαιτηθούν. Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί το έργο, αλλά και για να εξασφαλίσουμε την αναγκαία ρευστότητα τη χρονική στιγμή που θα χρειαζόταν, να οδηγηθούμε σε προετοιμασίες δανειοδότησης.

Δάνειο όμως που ΠΟΤΕ δεν πήραμε.

Γιατί λίγο αργότερα, η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων του Εφετείου, οριστικοποίησε το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπου 3 εκ. €.
Χρήματα βέβαια πολύ λιγότερα των προϋπολογιζόμενων.
Εγκαταλείψαμε άμεσα όποια σκέψη δανεισμού.
Το έργο μπορούσε να εκτελεστεί με ιδίους πόρους

Όμως, ο «γκαιμπελισμός» του κ Γκιώνη και της «Παρέμβασης» σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου (και όχι μόνο) είχε εντέχνως ξεκινήσει.

Οι ενέργειες μας και μόνο, στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί και να καλλιεργηθεί η σπίθα της παραπληροφόρησης, της κακόβουλης φημολογίας για χαμένα χρήματα, για κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου, για μαύρες τρύπες. Μία σπίθα που την γιγάντωσαν προεκλογικά και κατάφεραν να δώσουν την εικόνα ενός χρεοκοπημένου Δήμου, με κατηγορίες ακόμη και για αδυναμία πληρωμής των μισθών των υπαλλήλων του.

Ο ίδιος ο κ .Γκιώνης μάλιστα δεν δίστασε, προκειμένου να καθίσει στην καρέκλα του Δημάρχου, να μιλήσει για «οικονομικό χάος» ψευδόμενος και σπιλώνοντας πρόσωπα και υπολήψεις.

Σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια παρουσίας τους στο τιμόνι του Δήμου, όλα τα ψέματα έχουν καταρρεύσει. Παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις τους για άμεση ενημέρωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση που παρέλαβαν, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες τηρούσαν «σιγή ιχθύος». Όλο αυτόν τον καιρό συνεχώς τους προκαλούσαμε για απαντήσεις.

Τελικά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29/6/2009, οι μάσκες έπεσαν. Και μάλιστα με τον πλέον απίστευτο τρόπο.

Διαβάστε, λοιπόν, τι είπε ο κ. Γκιώνης μεταξύ άλλων:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: “Κάτι άλλo δεv έχω vα πω, αλλά τελειώvovτας, κ. Παύλoυ, θα σας πω έvα πράγμα ( … ) Μπoρεί όvτως πρoεκλoγικά vα λέγαμε για κακoδιαχείριση για διάφoρα, όπως λέει o καθέvας υπoψήφιoς γι' αυτόv πoυ διoικεί. ( … ) στoυς πρoεκλoγικoύς λόγoυς πότε έγιvε ότι..., πάντα λέγαμε, o κάθε έvας υπoψήφιoς, εκ γεvvετoίς, για τηv κακoδιαχείριση. Πότε δεv έχει γίvει αυτό, επί κoιvoβoυλευτικώv εκλoγώv, επί δημoτικώv εκλoγώv; Πάντα αυτό γιvόταvε, ότι έχει γίvει μια κακoδιαχείριση.’’
(Από τα επίσημα πρακτικά Δ.Σ. 29/6/2009, σελ.153)

Η ομολογία του αυτή για αστήριχτες προεκλογικές καταγγελίες δεν είναι μόνο απαράδεκτη. Δείχνει, παράλληλα, την «ελαφρότητα» του εκλεγμένου Δημάρχου. Ελαφρότητα έναντι των ψηφοφόρων του, που την ώρα που εκστόμιζε τις καταγγελίες αυτές, όχι μόνο δεν τους σεβόταν, αλλά ταυτόχρονα τους εξαπατούσε. Ελαφρότητα αλλά και αδυναμία (?) να αντιληφθεί, ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον χωρίς στοιχεία, έτσι απλά επειδή κάποτε το έκαναν και κάποιοι άλλοι ή για να κάνουμε προσωρινά «την δουλειά μας».

Επιτέλους, δεν παραδίδονται και οι αξίες στο βωμό της εκλογής.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Μάταια ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάρκελλος κάλεσε δύο φορές ευθέως τον κ. Δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη, για την σπίλωση που επιχείρησε προεκλογικά εναντίον της παράταξης μας.
Καμία ανταπόκριση.

Ακούστε ένα σχετικό μαγνητοφωνημένο απόσπασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της 26/6/2009:




Κλείνω εδώ επί των οικονομικών θεμάτων για τα οποία όμως, θα επανέλθω.

To έργο της Εισόδου της πόλης και του Περιφερειακού δρόμου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου από το τέλος της δεκαετίας του 1950. Έργο που υποσχέθηκαν, κατά καιρούς, όλοι οι πολιτικοί, σε κάθε προεκλογική περίοδο, είτε σε δημοτικές είτε σε βουλευτικές εκλογές.

Ένα έργο όμως, πού παρότι πέρασε από διάφορες φάσεις, διελκυνστίδες και πολεμικές (ιδιαίτερα την τετραετία 2003-2006) τώρα τελευταία δε και από ανεπιτυχείς προσπάθειες «ψευτο-αναδόχων», ώστε να το παρουσιάσουν ως δικό τους, εντούτοις περνά στη συνείδηση των δημοτών με τη δική μας πολιτική σφραγίδα. Την σφραγίδα της «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ».

Την αγωνιώδη προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής να πείσει ότι «κάνει έργο», επειδή - κατά δήλωση του κ. Δημάρχου – δαπανήθηκαν 400.000 € σε συμπληρωματικές μελέτες, για τα όμβρια της Γκράβας και για τις καταπτώσεις στο τμήμα της οδού κοντά στον Αγ. Γεώργιο, αφήνουμε στην κρίση των δημοτών, οι οποίοι εύκολα μπορούν να αντιληφθούν ότι η κυρίαρχη εμπλοκή των πολιτικών στις διαδικασίες των έργων, ξεκινά από την σύλληψη της ιδέας ίσως ή από την αναγκαιότητα κατασκευής κάποιου έργου και εξαντλείται ουσιαστικά , την στιγμή που μέσα από διαγωνισμούς θα αναδειχθεί ο εργολάβος για να το κατασκευάσει.
Από εκεί και μετά, αναλαμβάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης και οι οποίες εισηγούνται, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, τυχόν διορθωτικές κινήσεις όπως έγινε και στην αναφορά του κ.Δημάρχου.

Η πόλη τελικά κέρδισε το έργο. Γιατί το πιστέψαμε και το διεκδικήσαμε.
Όλοι μαζί - κάτοικοι και επισκέπτες - ας το χαρούμε!

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Έφυγε σήμερα ο δάσκαλος Τάσος Παπαδημητρίου

Φωτό αρχείου: Ορκωμοσία Δημοτικής Αρχής, Δεκέμβριος 2002


O Τάσος, ο δάσκαλος, ο πατριώτης, ο φίλος και επί σειρά ετών συνεργάτης μας, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Υπήρξε καταξιωμένο μέλος της κοινωνίας του Δήμου μας.

Σεμνός, ήρεμος, έντιμος, αξιοπρεπής και με καλοσύνη. Παράδειγμα πατέρα και οικογενειάρχη.

Με την ψυχή ελεύθερη, αλλά και ασυμβίβαστη.

Κέρδισε την κοινωνία και την αναγνώρισή της.

Συνεργαστήκαμε στενά στο Δήμο πολλά χρόνια.

Πάντα ευγενής και ανιδιοτελής κινήθηκε, ως ενεργός πολίτης, με στόχο το κοινό συμφέρον, τιμώμενος και τιμώντας τους συμπολίτες του.

Είναι βέβαιο ότι η τοπική πολιτική ιστορία μας πολλά έχει να αναφέρει για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, όπως και για τη συμβολή του στα γενικότερα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα που συνεργάστηκα μαζί του.

Καλό ταξίδι Τάσο.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Εγκατάλειψη και ασυδοσία

Οι στοιχειώδεις παροχές της διοίκησης ενός Δήμου ή μιας Κοινότητας προς τους πολίτες τους, είναι η καθαριότητα και η ύδρευση.

Αν αυτά δεν μπορούν να παρασχεθούν επαρκώς, απορίας άξιον αποτελεί, τι περισσότερο μπορούν να πράξουν αυτοί πού διοικούν, προς όφελος του τόπου.

Ας δούμε όμως την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

Παραμελημένα παραμένουν τα Δημοτικά διαμερίσματα. Και των Ισθμίων και των Πισσίων. Φωνές έρχονται από παντού. Από το Σχοίνο, τα Στραβά, τη Βουλιαγμένη. Από τον Άγιο Χαράλαμπο, την Αλκυώνα, τον Κάβο, τον Παράδεισο.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι οικιστές γύρω από το Λουτράκι. Από την Κατουνίστρα και τον Φλοίσβο έως το Καρπουνάρι και από το Χαρβάτι έως την Φιλοθέη, τον Άγιο Σώζοντα και τη Γαλήνη. Παντού διαμαρτυρίες, παντού αγανάκτηση.

Τους έπνιξαν τα σκουπίδια, τα ξερά χόρτα και τα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Όλες οι προϋποθέσεις για φωτιά. Αν υπάρξει η σπίθα;

Η Περαχώρα ευτυχώς, δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Στο Λουτράκι, σκουπίδια σ’ όλους τους δρόμους, γύρω από τους κάδους και στα ξεχειλισμένα καλαθάκια.

ΒΡΩΜΑ αλλά και ΑΣΥΔΟΣΙΑ σε ολόκληρη την πόλη.

Βαριές οι λέξεις, αλλά χαρακτηριστικές της πραγματικότητας.

Πώς αλλιώς άλλωστε, θα απεδίδετο η εικόνα της μαυρίλας, και η αίσθηση να την πατάς και να κολλά το παπούτσι σου πάνω στις πλάκες των πεζοδρομίων, ιδιαίτερα στο κέντρο του Λουτρακίου;

Πάρτε εικόνες γύρω από τις δύο κεντρικές πλατείες- του ΚΤΕΛ και της 25ης Μαρτίου- και πέστε μου αν έχω άδικο.

Περπατήστε τον πεζόδρομο της Αγ. Ιωάνου και αυτούς που οδηγούν από την Ελ. Βενιζέλου και την Εθν. Αντιστάσεως προς τη θάλασσα, κοιτάξτε τα μάρμαρα, τις πλάκες, τα παρτέρια και τα πέτρινα καθιστικά, τα συντριβάνια. Πλήρης εγκατάλειψη. Ούτε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή τους δεν λυπούνται. Τα σχοινιά που μπήκαν πριν οκτώ χρόνια για να στηρίξουν τα νεοφυτευμένα τότε δέντρα ακόμα εκεί βρίσκονται.

Δεν ξαναζήσαμε τέτοιες εικόνες.

Πότε ξαναείδαμε εναέρια πανώ από τη μια άκρη του δρόμου ως την άλλη στο Λουτράκι;

Ούτε η Δημοτική αρχή του κ.Γιωτάκη, ούτε και εμείς, επιτρέψαμε ποτέ την ανάρτησή τους.

Και τώρα, η ίδια η Δημοτική αρχή όχι μόνο διαφημίζει διάφορες εκδηλώσεις με δικά της πανώ, αλλά επιπλέον αδιαφορεί και να τα κατεβάσει μετά τη λήξη τους.

Αφίσες – αφίσες παντού. Σε όλη την πόλη. Ιδιαίτερα στην είσοδο της από τον Ισθμό ως την καρδιά της. Όλη η Κορινθία εδώ διαφημίζεται. Ουδείς τους αποτρέπει. Ουδείς ενδιαφέρεται. Θα πει κανείς, εδώ αφισοκολλά ο ίδιος ο Δήμος!!!

Παρατηρείστε τις κολώνες φωτισμού. Άλλαξαν χρώμα και από πράσινες, έγιναν κίτρινες από τα επικολλημένα ενοικιαστήρια.

Ρίξτε μια ματιά στα παρτέρια στις άκρες των πεζοδρομίων.

Κοιτάξτε τις παιδικές χαρές, τις πλατείες του κέντρου του Λουτρακίου, στη Χατζοπούλου, στα Αλώνια, στην πλατεία παιδιού, στη Γκράβα.

Πάρτε γεύση το πώς κατάντησαν το Συνοικισμό.

Προσέχετε όταν περπατάτε στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους. Παντού παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Είναι της μόδας πλέον το παρκάρισμα στους πεζόδρομους. Τα σήματα της τροχαίας παραβιάζονται, τα μάρμαρα και οι πλάκες των πεζοδρόμων έχουν θρυμματιστεί από το βάρος των αυτοκινήτων. Τα ρείθρα έχουν καταστραφεί.

Οι διαβάτες, οι περιπατητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μητέρες με τα καροτσάκια, κάνουν «σλάλομ» για να βρουν διέξοδο. Ουδείς νοιάζεται, ουδείς ενδιαφέρεται.

Προσπαθήστε να διασχίσετε την κεντρική λεωφόρο της Ελ. Βενιζέλου. Αληθινή περιπέτεια. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Ξεθωριασμένες διαβάσεις πεζών που παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις μας στο Δημοτικό συμβούλιο παραμένουν αόρατες.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μόνο σε οργανωμένη και συγκροτημένη πόλη δεν αρμόζει η κατάσταση που καθημερινά βιώνουμε όλοι μας.

Όποιος θέλει, κάνει ότι θέλει, όποτε το θέλει. Πόλη χωρίς μέτρο, πόλη χωρίς σειρά. Πόλη ΑΣΥΔΟΤΗ.

Θα ρωτήσει ίσως κάποιος: Επί των ημερών σας όλα ήταν καλά;

Απαντάμε: Βεβαίως όχι. Είχαμε φθάσει όμως, σε αναγνωρισμένα από όλους υψηλά επίπεδα. Σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Πάντα, όμως, θα υπάρχει το καλύτερο. Γι’αυτό το καλύτερο παλεύαμε.

Οι δημότες όμως, τους πίστεψαν και αποφάσισαν αλλαγή διοίκησης το 2006, για καλύτερη πορεία και όχι για να τον γυρίσουν σε τριτοκοσμικές εικόνες και πρακτικές.

Τελειώνοντας, μιας και είναι μέρες διακοπών θα κλείσω με λίγο χιούμορ.

Έπρεπε μάλλον να είχαμε φανταστεί, τι κατάσταση θα αντιμετωπίζαμε, όταν διαβάζαμε το προεκλογικό πρόγραμμα της «Παρέμβασης» του κ. Γκιώνη.

Ας δούμε ένα απόσπασμα από το προεκλογικό τους πρόγραμμα:











.

Δεν το πιστεύετε;

Γιατί πιστεύετε αυτά πού βλέπετε 32 μήνες τώρα;

Δυστυχώς όμως εδώ ισχύει η φράση:

"ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΑ"