Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Είσοδος Λουτρακίου - Περιφερειακός Λουτρακίου: 60 χρόνια μετά...

Μόλις προ εβδομάδος τέθηκαν σε λειτουργία και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας οχημάτων, που οδηγούν από και προς τον Ισθμό Λουτρακίου.

Έχουμε, μπροστά στα μάτια μας πλέον, υλοποιημένο σε πράξη, το αποτέλεσμα της μελέτης, που είχαμε αναθέσει στο γραφείο ΄΄Δ.ΓΑΤΣΟΣ & συνεργάτες΄΄ και παραλάβαμε τον Νοέμβριο του 2002.

Έχουμε την υπέροχη
ΕΙΣΟΔΟ της ΠΟΛΗΣ από τον Ισθμό έως και την οδό Αιγαίου, με τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με τον φωτισμό, τα πεζοδρόμια και τον ποδηλατοδρόμο της. Τα δένδρα και το πράσινο εκατέρωθεν των δρόμων και βέβαια ενδιάμεσα την ομολογουμένως καταπληκτική συστοιχία των φοινίκων, πού την τονίζει και την χαρακτηρίζει.

Η είσοδος της πόλης είναι πλέον γεγονός.
Αντάξια μιας τουριστικής πόλης όπως το Λουτράκι.
Αντάξια του κύρους του ονόματος του.
Αντάξια των πολιτών που το κατοικούν ή το επισκέπτονται.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε σε λειτουργία και τον
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ από τον Ισθμό έως τον Αγ. Γεώργιο. Ένα έργο που αναμένεται να επιλύσει πολλά από τα κυκλοφοριακά προβλήματα του κέντρου.

Βεβαίως, υπολείπονται παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση τους, όπως η διαπλάτυνση στο ύψος της βενζίνης AVIN, η τοποθέτηση φαναριών στο συνεδριακό κέντρο και στον κόμβο Αγ.Γεωργίου, η σήμανση για τον έλεγχο της ταχύτητας των αυτοκινήτων, σημάνσεις σε κόμβους κ.α.

Ο όλος σχεδιασμός μας για το έργο, ήδη από το τέλος του 1997, είχε συγκεκριμένους στόχους με κύριο μέλημα την επίτευξη του αρτιότερου έργου με τον οικονομικότερο τρόπο για το Δήμο:

α) Κατασκευή του εντός σχεδίου τμήματος (οδός Αιγαίου-βενζίνη AVIN ) με πόρους του Δήμου.
β) Διεκδίκηση ένταξης του Περιφερειακού (από κλειστό γυμναστήριο-Αγ. Γεώργιο) σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
γ) Χαρακτηρισμός και του υπολοίπου τμήματος (κλειστό γυμναστήριο-Ισθμού) ως επέκταση του Περιφερειακού. Κάτι αναγκαίο για να ληφθεί και για αυτό το κομμάτι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να εξοικονομηθούν Δημοτικά χρήματα.
δ) Είσοδος που να προδιαθέτει τον επισκέπτη ότι εισέρχεται σε Ευρωπαϊκού επιπέδου Λουτρόπολη και παραθεριστικό κέντρο.
Οι στόχοι επετεύχθησαν.

Μετά τις αναγκαίες χρονοβόρες διαδικασίες (μελέτες, περιβαντολογικές άδειες, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, αντικαταστάσεις δικτύων κοινής ωφέλειας, ένταξης στο Γ’ ΚΠΣ κ.α.) οι εργασίες ξεκίνησαν :

1)
ΕΙΣΟΔΟΣ - εντός σχεδίου τμήμα (οδός Αιγαίου-βενζίνη AVIN )
Ανάδειξη εργολάβου για εκτέλεση του έργου:
7/3/2005
Κόστος: 3.424.464€ +ΦΠΑ
Χρηματοδότηση: Πόροι Δήμου

2)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ
Ανάδειξη εργολάβου για εκτέλεση του έργου:
5/6/2006
Κόστος: 8.420.000€ (συμπ/νου ΦΠΑ)
Χρηματοδότηση: Πόροι Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γ’ Κ.Π.Σ.)

Οι διεκδικήσεις και οι συνεχείς πιέσεις μας είχαν κύριο στόχο την Περιφέρεια και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνεχείς παρουσίες, συσκέψεις, μελέτες, αλλά και η ανάδειξη της αναγκαιότητας κατασκευής του έργου, η σθεναρή και ανυποχώρητη στάση μας από το 1997, η πίστη του Νομάρχη κ. Ταγαρά και οι ενέργειες του, συνέβαλλαν ώστε ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ να αποτελεί σήμερα πραγματικότητα.

Στις
25/8/2003 με την αρχική ένταξη του έργου στο ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) υπογράψαμε και την πρώτη προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχία Κορινθίας. Η σύμβαση αυτή επικαιροποιήθηκε αργότερα με την υπ’ αρίθμ. 4/8-2-2006 απόφαση Δημ. Συμβουλίου αφού εντάχθηκε οριστικά στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με την υπ΄ αριθμ. 498/25-1-2006 απόφαση της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση, η υποχρέωση του Δήμου ήταν η εκπόνηση των σχετικών μελετών και οι αποζημιώσεις των παρόδιων ιδιοκτησιών.

Οι ενέργειες μας ήταν άμεσες. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπολόγιζαν το κόστος των αποζημιώσεων άνω των 6 εκ. €. Χρήματα που δεν επιτρέπεται στον Δήμο να τα φυλάσσει για ακαθόριστο διάστημα ώστε να τα διαθέσει όταν απαιτηθούν. Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί το έργο, αλλά και για να εξασφαλίσουμε την αναγκαία ρευστότητα τη χρονική στιγμή που θα χρειαζόταν, να οδηγηθούμε σε προετοιμασίες δανειοδότησης.

Δάνειο όμως που ΠΟΤΕ δεν πήραμε.

Γιατί λίγο αργότερα, η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων του Εφετείου, οριστικοποίησε το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπου 3 εκ. €.
Χρήματα βέβαια πολύ λιγότερα των προϋπολογιζόμενων.
Εγκαταλείψαμε άμεσα όποια σκέψη δανεισμού.
Το έργο μπορούσε να εκτελεστεί με ιδίους πόρους

Όμως, ο «γκαιμπελισμός» του κ Γκιώνη και της «Παρέμβασης» σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου (και όχι μόνο) είχε εντέχνως ξεκινήσει.

Οι ενέργειες μας και μόνο, στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί και να καλλιεργηθεί η σπίθα της παραπληροφόρησης, της κακόβουλης φημολογίας για χαμένα χρήματα, για κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου, για μαύρες τρύπες. Μία σπίθα που την γιγάντωσαν προεκλογικά και κατάφεραν να δώσουν την εικόνα ενός χρεοκοπημένου Δήμου, με κατηγορίες ακόμη και για αδυναμία πληρωμής των μισθών των υπαλλήλων του.

Ο ίδιος ο κ .Γκιώνης μάλιστα δεν δίστασε, προκειμένου να καθίσει στην καρέκλα του Δημάρχου, να μιλήσει για «οικονομικό χάος» ψευδόμενος και σπιλώνοντας πρόσωπα και υπολήψεις.

Σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια παρουσίας τους στο τιμόνι του Δήμου, όλα τα ψέματα έχουν καταρρεύσει. Παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις τους για άμεση ενημέρωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση που παρέλαβαν, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες τηρούσαν «σιγή ιχθύος». Όλο αυτόν τον καιρό συνεχώς τους προκαλούσαμε για απαντήσεις.

Τελικά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29/6/2009, οι μάσκες έπεσαν. Και μάλιστα με τον πλέον απίστευτο τρόπο.

Διαβάστε, λοιπόν, τι είπε ο κ. Γκιώνης μεταξύ άλλων:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: “Κάτι άλλo δεv έχω vα πω, αλλά τελειώvovτας, κ. Παύλoυ, θα σας πω έvα πράγμα ( … ) Μπoρεί όvτως πρoεκλoγικά vα λέγαμε για κακoδιαχείριση για διάφoρα, όπως λέει o καθέvας υπoψήφιoς γι' αυτόv πoυ διoικεί. ( … ) στoυς πρoεκλoγικoύς λόγoυς πότε έγιvε ότι..., πάντα λέγαμε, o κάθε έvας υπoψήφιoς, εκ γεvvετoίς, για τηv κακoδιαχείριση. Πότε δεv έχει γίvει αυτό, επί κoιvoβoυλευτικώv εκλoγώv, επί δημoτικώv εκλoγώv; Πάντα αυτό γιvόταvε, ότι έχει γίvει μια κακoδιαχείριση.’’
(Από τα επίσημα πρακτικά Δ.Σ. 29/6/2009, σελ.153)

Η ομολογία του αυτή για αστήριχτες προεκλογικές καταγγελίες δεν είναι μόνο απαράδεκτη. Δείχνει, παράλληλα, την «ελαφρότητα» του εκλεγμένου Δημάρχου. Ελαφρότητα έναντι των ψηφοφόρων του, που την ώρα που εκστόμιζε τις καταγγελίες αυτές, όχι μόνο δεν τους σεβόταν, αλλά ταυτόχρονα τους εξαπατούσε. Ελαφρότητα αλλά και αδυναμία (?) να αντιληφθεί, ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον χωρίς στοιχεία, έτσι απλά επειδή κάποτε το έκαναν και κάποιοι άλλοι ή για να κάνουμε προσωρινά «την δουλειά μας».

Επιτέλους, δεν παραδίδονται και οι αξίες στο βωμό της εκλογής.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Μάταια ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάρκελλος κάλεσε δύο φορές ευθέως τον κ. Δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη, για την σπίλωση που επιχείρησε προεκλογικά εναντίον της παράταξης μας.
Καμία ανταπόκριση.

Ακούστε ένα σχετικό μαγνητοφωνημένο απόσπασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της 26/6/2009:




Κλείνω εδώ επί των οικονομικών θεμάτων για τα οποία όμως, θα επανέλθω.

To έργο της Εισόδου της πόλης και του Περιφερειακού δρόμου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου από το τέλος της δεκαετίας του 1950. Έργο που υποσχέθηκαν, κατά καιρούς, όλοι οι πολιτικοί, σε κάθε προεκλογική περίοδο, είτε σε δημοτικές είτε σε βουλευτικές εκλογές.

Ένα έργο όμως, πού παρότι πέρασε από διάφορες φάσεις, διελκυνστίδες και πολεμικές (ιδιαίτερα την τετραετία 2003-2006) τώρα τελευταία δε και από ανεπιτυχείς προσπάθειες «ψευτο-αναδόχων», ώστε να το παρουσιάσουν ως δικό τους, εντούτοις περνά στη συνείδηση των δημοτών με τη δική μας πολιτική σφραγίδα. Την σφραγίδα της «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ».

Την αγωνιώδη προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής να πείσει ότι «κάνει έργο», επειδή - κατά δήλωση του κ. Δημάρχου – δαπανήθηκαν 400.000 € σε συμπληρωματικές μελέτες, για τα όμβρια της Γκράβας και για τις καταπτώσεις στο τμήμα της οδού κοντά στον Αγ. Γεώργιο, αφήνουμε στην κρίση των δημοτών, οι οποίοι εύκολα μπορούν να αντιληφθούν ότι η κυρίαρχη εμπλοκή των πολιτικών στις διαδικασίες των έργων, ξεκινά από την σύλληψη της ιδέας ίσως ή από την αναγκαιότητα κατασκευής κάποιου έργου και εξαντλείται ουσιαστικά , την στιγμή που μέσα από διαγωνισμούς θα αναδειχθεί ο εργολάβος για να το κατασκευάσει.
Από εκεί και μετά, αναλαμβάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης και οι οποίες εισηγούνται, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, τυχόν διορθωτικές κινήσεις όπως έγινε και στην αναφορά του κ.Δημάρχου.

Η πόλη τελικά κέρδισε το έργο. Γιατί το πιστέψαμε και το διεκδικήσαμε.
Όλοι μαζί - κάτοικοι και επισκέπτες - ας το χαρούμε!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εργο οντως ειναι πολυ ομορφο. Ελπιζω να φτιαχτουν και οι διαγραμμισεις που προς το παρον ειναι εντελως προχειρες! Συγχαρητηρια σε ολους οσους συνεβαλαν ωστε μετα απο πολλα χρονια να γινει τελικα το εργο αυτο. Σε συνδιασμο με τους φοινικες της εισοδου δινει αλλο αερα στο Λουτρακι!
Το οτι θα το εγκαινιασει αλλος δημαρχος απο αυτον που το εκανε δεν σημαινει απολυτως τιποτα,
οσοι κατοικουμε στο Λουτρακι γνωριζουμε τις δυνατοτητες και τα εργα του καθενος.

Το να μην παραδεχεσαι το εργο του προκατοχου σου δειχνει μικροτητα χαρακτηρα. Και απο μικροτητες ο σημερινος δημαρχος αλλο τιποτα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΡΚΕΛΟΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΕ ΟΣΑ ΕΛΕΓΑΝ. ΜΑΡΚΕΛΕ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ?

Ο ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ. ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Ο ΓΚΙΩΝΗΣ.

Ο ΓΚΙΩΝΗΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ. ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΛΕΦΤΑ.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΦΟΥΜΑΡΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ?

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣ, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

ΑΝΤΩΝΗΣ - ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Ανώνυμος είπε...

Kirie Pauloum,

se sxesi me to periferiako

tha ithela an mporite kai thelete na enimerosete tous anagnostes tou blog sas pioi apo tous sinergates kai simvoulous sas piran kai ti ypsos apozimioseon, se sxesi me tous ypolipous.

sas eyxaristos

enas asxetos

Παύλος Παύλου είπε...

Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι:
α) Δεν γνωρίζω πράγματι αν κάποιος από τους συνεργάτες μου είχε ιδιοκτησία κατά μήκος της διαδρομής του Περιφερειακού.
β) Οι τιμές των αποζημιώσεων των απολλοτριωμένων καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο με αποφάσεις δικαστηρίων Α' και Β' βαθμού.

Φιλικά,
Π.Παύλου

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.Παύλου θα ήθελα να ρωτήσω εάν στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι να χαρακτηριστεί η περιοχή των Στραβών ως "οικισμός". Είμαστε αρκετοί κάτοικοι εκεί και θα ήταν πολύ όμορφο να μπορούμε κάποια στιγμή να έχουμε το ρεύμα μας και τη δυνατότητα να χτίσουμε κάτι όμορφο και καλαίσθητο, να έχουμε τους κήπους μας, με καλό νερό κι όχι γεώτρησης με σκληρότητα 6000!!! που μαραίνει τα φυτά μας... Κι επιπλέον να είμαστε όλοι νομότυποι...
Ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας..